Supermaraton Bekescsaba – Arad

Vestitul supermaraton organizat de catre: Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club din Ungaria si din Arad de catre: Directia Judetean pentru Sport si Tineret Arad. Organizarea acestui eveniment a ajuns la editia a XIV- a. Concursul consta in alergarea a 200km in doua zile. Plecarea se face din fata Primariei din Bekescsaba, Ungaria si pana in fata Primariei din Arad 103,8km prima zi.

          A doua zi se pleaca din fata Primariei din Arad si finish-ul va fi in fata Primariei din Bekescsaba 97,1km a doua zi. Concursul sa desfasurat pe mai multe categori: Individual masculin; Stafeta masculin; Stafeta feminin; Ciclism si role care au participat/incurajat sportivi de pe traseu.

          Noi am ajuns in Bekescsaba la pranz. Am fost si am luat masa de pranz. Apoi am fost repartizati in camere pentru odihna. Seara, dupa cina, am fost si am facut putin miscare. (alergare 4km in ritm usor, cateva sprinturi pentru a ne ridica tonusul muscular si la urma sa lasat cu stretching intens.) Dupa ce am terminat cu exercitiile de seara am inceput sa-mi pregatesc echipamentul de concurs si bauturile izotonice/energizante, batoane si gelurile energizante.

          A doua zi, trezirea la 7 dimineata. Am mers si am luat micul dejun si pachetul de mancare,(sandwich cu salam si margarina, pateu de porc, baghete din paine si ceva dulce, mancarea fiind mai putin buna, pentru un sportiv.) oferit de catre organizatori pentru intreaga zi.

          5, 4, 3, 2, 1, START! Foarte punctuali, startul se da la ora 9, ora Ungariei. Primul coechipier pleaca in etapa 1 avand 24,9 km. La sfarsitul etapei am reusit si venim pe locul 2, cel din stafeta 2 pregatindu-se pentru etapa 2 avand 18,5 km.

          Stafeta 3 se pregatea pentru etapa a 3 avand numai 12,8 km. Din pacate la acesta etapa am pierdut un loc in clasament venind la sfarsitul etapei pe locul 3.

          Stafeta 4 am fost eu. Eu urmam sa duc ce-a mai lunga etapa, avand 26,7 km. Cei de pe locul 3 erau in fata la 1minut jumate, maxim 2. Ma simteam bine, eram in forma. Primi kilometri i-am alergat la 3:20, 3:25, 3:30, 3:40, vroiam sa-l prind din urma, sa alerg cu el, var am vazut ca ritmul in care alerga el, era mult prea tare pentru mine(3:30 constant) dar ma gandeam ca mai am in fata inca 20km care trebuie sa ii alerg constant.

          Pe langa faptul ca era foarte cald afara undeva in jurul 36-38 grade, nu erau nici puncte de alimentare foarte dese. Era numai din 7 din 7km. Ceea ce era mult prea mult. Echipa, fiind cu masina, venind mult prea tarziu langa mine(la km 10) sa-mi dea bautura energizanta, am inceput sa m-i se inmoaie genunchi si gleznele sa le simteam nesigure de la caldura. Nu vreau sa exagerez dar dupa cateva minute dupa ce ma hidratam, aveam gatul uscat si saliva “foarte consistenta”. Dupa km 15, incepeam sa fac exact ca in cursa de ironman, sa alerg mecanic, altfel nu aveam nici o sansa sa termin pana la capat etapa. Alergam pur si simplu si asteptam sa termin proba. Inca ceva de mentionat, cei din Ungaria am strazile foarte, foarte lungi, iar in timpul alergari, poate fi destul de deprimant, demoralizant. Intre timp, stafeta din spate, ajungandu-ma si depasindu-ma, astfel, trecand in clasament pe locul 4. Dupa granite, am predat stafeta coechipierului. El recuperand locul pierdut si la finalul zilei am iesit pe locul 3 din 16 echipe. Seara cand am ajuns la hotel primul lucru care a fost, a fost sa pun sa mananc, sa-mi recapat fortele si sa ma pun la somn. Stiind ca maine ma asteapta o noua zi grea.

          A doua zi dimineata la ora 9 (ora Romaniei) sa dat startul la supermaraton. Acum traseul va fi sa ne intoarcem inapoi in Bekescsaba 93,1km.  In prima etapa am inceput sa revenim iar pe locul 2. Echipa fruntasa era lotul National al Ungariei pe proba de Maraton si erau la cateva minute in fata. (Aveau un alergator printre ei care alerga mai usor) A doua stafeta am parcurs-o eu 13,9 km. Cand am inceput sa alerg, mi-am dat seama ca oboseala de ieri se va resimti si s-ar putea sa am probleme. Dar nu am trait tot timpul cu gandul asta, poate fi demoralizant Am inceput sa cred mai mult in mine. Incepusem sa imi spun in sine mea… “Sunt un Ironman, am facut un concurs de 10 ori mai greu decat asta. 14 km alerg in fiecare dimineata pe stomacul gol, nu sunt in stare sa dau tot ce pot?” si atunci am inceput sa-mi dau drumul la picioare. In scurt timp, inainte de vama, l-am ajuns pe cel de pe locul 1, astfel am preluat conducerea. Eram foarte bucuros in sine. Asteptam de cateva ore bune sa preluam conducerea. Vazand ca sunt in fata am inceput sa maresc ritmul. Aveam si un stimulant. Masina de politie era in fata care ne conducea. Am condus timp de 5 km. Dupa care au venit din spate ajungandu-ma si astfel preluand conducere. Am stat in acel ritm. Dar se alerga mult prea tare(3′:00/km), mi-am spus ca in ritmul asta in scurt timp o sa clachez si am lasat-o putin mai moale. Incepusem sa am frisoane. La scurt timp am terminat si etapa. Am avut o medie totala de 3:40. Eram foarte multumit de mine. Ma asteptam sa merg mult mai prost. Tinand cont ca afara era o caldura de innebuneai 37-38 grade. Stateai la umbra si-ti  curgeau apele de pe tine. Din pacate noi am revenit pe locul 2 si locul 3 era la cateva minute de noi. In etapa a 3 avand 15km, i-a alergat un coechipier mai slab si mai invarsta decat noi toti. Tinand ca era foarte cald afara, el nu a putut mentine locul 2 si a pierdut doau poziti. Astfel la sfarsitul etapei noi eram pe locul 4. In etapa 4 si 5 cei din fata loc 2 si 3 aveau deja un avans destul de mare fata de noi. Nu am mai putut recupera. Astfel am terminat pe locul 4 din 16 echipe cu timpul total de 12 ore si 50 minute per total. Adunat in ambele zile. Am fost la 2 minute de locul 3.  La sfarsit am spus “C’est la Vie”. Mi-a placut foarte mult organizarea, cei din Ungaria ocupandu-se in detaliu de asta. Felicitari celor care au participat si celor care i-au sustinut pe cei care au participat.  16/10/2011 09:37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *