Inotul in ironman

Home / Sport / Inotul in ironman

  Ca la orice competitie de ironman, startul se da la ora 7 dimineata. Pregatirea inainte de start necesita foarte multa rabdare. Trezirea se face cu minim 2 ore inainte de start. Pregatirea intregului echipament din concurs. Verificare echipamentului. Ultima masa pe ziua respectiva, care consta in: Orez cu lapte, 2-3 sandwich-uri, iaur cu fructe, cereale cu lapte. Ceva foarte usor de digerat dar consistent. In general se numesc “bombe calorice”. Incerci sa mananci cat de multe calorii poti. Asta vine in functie de preferintele fiecaruia. Toti avem un program foarte bine pus la punct pe care il respectam cu strictete si nu ne abatem de la el, altfel consecintele pot fi dure in timpul competitiei. Dupa luarea mesei de dimineata urmeaza impacheatarea echipamentului care vine depozitat in masina. Urmeaza deplasarea, cu masina, la locul unde se da startul la inot.

  Pe masina, se simt mici emotii, care incep sa puna stapanire pe noi, si care sunt din ce in ce mai mari cu cat ajungem la locul stabilit de organizatori pentru proba de inot. In masina, e liniste, nimeni nu vorbeste cu nimeni. Se lasa o tacere sumbra. Toata lumea mediteaza inainte de concurs. Atunci se elaborea diverse strategi pe care le folosim in cursa. Am ajuns la locul stabilit. Descarcam echipamentul din masina. Facem ultimile verificari. Mancam un sandwich sau o ciocolata, un baton energizant in timp ce ne schimbam in echipamentul de concurs.  Intram in stand si ne facem checking-ul (consta in scanarea unui cip care il vom avea pe toata lungimea cursei, astfel ei ne pot urmari daca am efectuat toata lungimea traseului), dupa checking, emotiile incep sa puna stapanire pe noi. E un moment magic. Toata lumea sta asezata la linia de start. Observi cum toti concurenti asteapta cu nerabdare startul.
 Boom! Se aude sunetul unui tun vechi care reprezinta o traditie. Astfel toata lumea aude cand se dat startul. Toti concurenti se inghesuie sa prinda cel mai bun loc in timpul inotului. Startul e nemaipomenit. Sute de suflete incep sa inoate spre linia de finish. Din departare, seamana cu niste pasari calatoare care vor sa isi i-a zborul de pe apa. Efectul se numeste “washing machine = masina de spalat” e denumit astfel pentru ca in timpul inotului la suprafata apei se creaza o spuna alba, din cauza a sute de oameni care inoata nerabdatori sa termine proba de inot.   In timpul probei de inot fiecare incerca sa prinda un loc cat mai bun in spatele unui concurent. Astfel poti economisi pana la 15% din efort. Incercand  sa nu fac ruperi de ritm, si sa inoti constant, acesta ajutand la dozarea efortului pe timp indelungat. In proba de inot nu se inoata la capacitate maxima. In jur de 90 – 95 %. Marii campionii au o zicala: “Nu poti castiga cursa din inot, dar o poti pierde!”.  Aproape de linia de sosire pentru proba de inot, nu incercati sa trageti mai tare sau sa mariti ritmul la care ati inotat, deoarece in stand, ati putea pierde mai mult decat ati castigat in apa. Incercati sa va incetiniti ritmul, respiratia sa fie profunda cand ati iesit din apa. Atfel puteti compensa datoria de oxigen cu care ati inotat toata cursa si va reveniti mult mai repede. Dupa acesta, iesiti din apa, va grabiti catre stand. In timpul tranzitiei incercati sa eliminati timpi morti si sa fiti organizat cu tot dinainte. Adica (va scoateti casca si ochelari de pe cap si neoprenul, daca e cazul si fie tras pana la solduri). Proba de inot in ironman reprezinta in general incalzirea pentru cele 2 probe care vor urma. E un sport care se executa pe orizontala si nu pe verticala, iar trecerea de la o proba care se executa pe orizontala si apoi pe verticala circulatia sangelui se schimba. Iar daca va grabiti cand iesiti din apa aveti toate sansele sa va i-a ametiala. Pentru cei incepatori, nu va grabiti si incercati sa va bucurati din plin de cursa. Ati venit sa terminati cursa, nu sa duelati cu cei care sunt favoriti pentru acel concurs. Pot doar sa va zic, spor in antrenamente si sper ca sfaturile mele va vor fi de folos.  
Recent Posts
Comments
  • Mugur
    Reply

    O multime de sfaturi utile, iti multumesc pentru ele, sper sa imi foloseasca la primul Ironman care va urma.
    Mugur

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.