Ciclismul in Ironman

Home / Sport / Ciclismul in Ironman
       Reprezinta proba ce a mai lunga din concurs. Proba de ciclism in ironman consta in 180 km de pedalat si 5-6 ore de confruntat cu tine insuti. Este o proba inviduala, la care este interzis drafting-ul(mersul la plasa). Depasirea unui concurent se face, incepand de la o distanta de 15 m in lungime si 2 m in lateral fata de el.  
        Partea tehnica – ciclism in ironman este o proba tehnica din punct de vedere al dificultatii traseului, el variaza de la un concurs la altul, aici fac referire la diferenta de nivel a traseului si abordarea corecta a acestuia.
        Energia inutila pierduta – in concurs, apare atunci cand,  manevrarea schimbatoarelor este incorecta (presupune schimbarea vitezei in ascensiune in raportul cu panta medie a traseului).
       Foarte multi sportivi m-au intrebat cum raman concentrat pe toata durata traseului de ciclism. Eu le-am raspuns ca apelez la “pedalarea mecanica”. Pedalarea mecanica se refera la momentul in care organismul intra intr-un fel de transa, controlat de creier, voluntar, pentru a face anumite activitati, fara a mai da atentie lucrurilor din jurul sau. Incerci sa te concentrezi, doar pe anumite actiuni efectuate in momentul respectiv (respiratie, cadenta pedalelor, nivelul de energie ramas). Pentru a controla acest lucru ai nevoie sa incerci sa te relaxezi in primul rand, sa-ti eliberezi memoria de ganduri inutile si sa te dedici in totalitate. Pare usor, dar in realitate este foarte greu de aplicat. 
    Nivelul de energie ramas la sfarsitul probei de ciclism ar trebui sa fie in jur de 55-60% din  energia totala, restul fiind conservat pentru proba de alergare
Inainte de a termina proba de ciclism cu 5 – 10 km, se recomanda iesirea din ritmul de concurs si rularea cu o viteza mai mica, deoarece astfel picioarele se pot odihni o vreme si le puteti pregati pentru proba urmatoare. Scapati de senzatie de picioare grele.  
Alimentatia, un subiect delicat pentru foarte multi sportivi, deoarece influenteaza nivelul performantei.
Persoana care ma sprijina si se ocupa de programul meu de nutritie este Cristian Margarit. El ma indrumat catre o alimentatie sanatoasa, lipsita de subsante nocive organismului cum sunt aditivi alimetari, coloranti alimentari, E-urile etc.
Cristian Margarit mi-a sugerat sa testez diferite alimente si sa determin gradul de influenta pe care acestea il au asupra performantei mele sportive.
Mi-a recomandat sa consum alimentele eco, si sa respect cu strictete meselor fara abateri de la program.
Mi-a spus ca cel mai bun nutritionist poti fi tu, pentru ca tu te cunosti cel mai bine. Deoarece numai tu poti simti pe pielea ta cum reactioneaza fiecare aliment.
          In concurs, ar fi indicat ca inainte de proba de ciclism fiecare concurent sa-si pregateasca cateva batoane energizante, geluri, sandwich-uri. Pregatirea se reflecta in rezultatul concursului.
    Inainte de inceperea probei la ciclism trebuie sa ai un plan foarte bine pus la punct, un plan strategic. Trebuie sa stii cand sa mananci si cand sa bei apa (de preferat bautura energizanta) pentru a nu te infometa sau a te deshidrata, deoarece aceste lucruri pot avea consecinte neplacute si pot influenta performanta.
    Respiratia – un factor foarte important pe toata durata cursei. Trebuie sa iti gasesti ritmul si sa il menti pana la sfarsitul cursei. Un exemplu: in cursa menti ritmul de respiratie, si urmeaza o catarare pe care o ai de parcurs. Ar fi de preferat, ca inainte de catarare sa faci o hiperventilatie, sa te ajute sa treci mai usor peste acea portiune. Am spus o hiperventilatie deoarece pana in momentul acela organismul a functionat cu o anumita datorie de oxigen, astfel facand o hiperventilatie, nivelul de oxigen creste in organism si atfel il directioneaza catre muschi, pentru a scapa de datoria de oxigen.
    In concluzie, proba de ciclism e destul de solicitanta, iar daca nu iti calculezi foarte bine resursele de energie pana la sfarsitul probei ai putea sa ai surprize neplacute.  Sper ca va vor ajuta sfaturile mele. Spor la pedalat! 
Recent Posts
Comments
  • Mugur
    Reply

    Multe sfaturi utile si aici, merita citit cu mare atentie parol!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.