Alergarea in Ironman

Home / Sport / Alergarea in Ironman


       E una dintre cele mai dificile probe, deoarece se situaza pe ultimul loc in ierarhie si consumul de energie e destul de redus. Alergarea in iroman tine foarte mult de vointa fiecaruia. Cat de departe poti merge atunci cand durerea de piciare devine de nesuportat. Cat de mult poti indura. Toata proba costa in cat de bine pregatit esti fizic cat si psihic.

Alergarea in ironman consta in, cat de odihnite sunt picioarele dupa ce ai pedalat 180km si ai inotat 3.8 km. Multi atleti cand vine proba de alergare, majoritatea o dau in bara, deoarece au picioarele mult prea obosite de la ciclism. Acesta calitate se antreneaza cat mai  mult prin legarea probelor(simulare in antrenament,). Ciclism si apoi alergare. Bineinteles ca e vorba si de cei talentati care se simt foarte bine pe proba de alergare si la bicicleta merg mai usor. Depinde de talentul fiecaruia.
           Apoi mai urmeaza partea in cislism spre final, unde reduci mersul in forta si treci pe cadenta, pentru a pregati picioarele pentru alergare. In felul asta muschi se pot odihni putin. Daca mergi in forta toata proba de ciclism, cand te dai jos de pe bicicleta o sa incepi sa ai crampe sau carcei.Pana si cei mai buni atleti, in probele de ironman stiu asta si procedeaza astfel.
          Hidratarea e un factor destul de important in tot concursul. Trebuie sa te hidratezi in permanenta cu apa, bautura energizanta sau izotonica. Depinde acum si de organism, cum ai invatat in timpul antrenamentelor, daca poate sa asimileze bauturile, nu doar sa transpiri in continuu. Asta ar insemna o cantitate de energie pierduta inutil doar ca ai incercat sa-ti hidratezi corpul.
           Transpiratia e un semn de supraincalzire al corpului. Solutia ar fi sa incercam putin coborarea temperaturi,  prin diverse metode. Stropirea pe fata, brate cu apa putin rece, punerea cuburilor de gheata in manusi albe, acoperirea mainilor cu maneci albe pentru racirea bratelor si retinerea apei, bureti cu apa pusi in zona umerilor. Mai este metoda si consumarea a nici pastile de sare pentru retinerea apei in organism. Consumarea apei reci in timpul concursului poate avea ca efect revigorator dar asta te va costa mai tarziu(apa rece in timpul concursului nu este indicata deoarece, organismul pierde calorii importante pentru a o incalzi la temperatura corporala, sa tinem minte ca apa are 0 calorii) mai tarziu poti avea dureri destul de mari in cerul guri desensibilizand centri nervosi.
           Inca un sfat, in timpul probei de alergare, nu alergari fara sosete, riscul de a avea bataturi dupa cursa era foarte mic, comparand alergare fara sosete unde riscul de a face basici in timpul cursei creste considerabil. Si….aveti grija la punctele de revitalizare, cand va hidratati sa nu va udati adidasi, pentru ca sigur veti avea parte de o batatura.
        Alergare in ironman e cea mai dificila proba. Iar daca nu sti sa-ti gestionezi foarte bine resursele, caldura umiditatea, te va invinge si vei fi nevoit sa te opresti.
Incercati din timp sa faceti multe simulari de concurs, astfel corpul sa se adapteze din timp, la tipul de efort. Luati suplimente si odihnitiva bine inainte de concurs. Mai bine mergi la competitie mai putin antrenat si in concurs dai tot ce-i mai bun din tine decat sa te supraantrenezi si la competitie sa o dai in bara ca oboseala te ajunge din spate.
            Faceti-va din fiecare antrenament de alergare, o tema, un scop. Asta va va fine ocupat pe tot parcursul alergari. Renuntati la castile cu muzica si bucurati-va de miscare si de tot ce va inconjoara.Veti avea o satisfactie mult mai mare cand terminati.  Spor in antrenamente!  
     

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.